Banner2.jpg

Ragnhild Jevne

intervju | minimalisme

Tekst: renate alexandersen 

 

 
RJ.jpg

Ragnhild Jevne jobber som modell og designer. 4. mai åpner hun sin første kunstutstilling i Oslo med kolleksjonen Mental Mechanism.

Itillegg til å ha samarbeidet med Ragnhild i boligprosjekt, har vi nå snakket med henne om minimalisme - en livvstil som Ragnhild selv lever!

Foto: Ragnhild Jevne

 

 

 

 

 

 

Bakgrunn.jpg
 
Jeg lever uten tvil en minimalistisk livsstil. Jeg finner roen i rom som er innredet minimalt. Det kan være påvirket av at jeg som kreativ har hodet fullt nok med kaos av ideer og tanker, og kanskje det er det som gjør at jeg trives best i rene rom.
4-&-7 in room.jpg
 
 
 Kunstserien Mental Mechanism er illustrasjoner av Tesla´s elektriske system. Med omsorg for naturen ønsker Ragnhild å sette lys på et patent som banet vei til den elektriske bilindustrien, og gjør en grønnere hverdag mulig.

 

MINIMALISTISK LIVSSTIL

I definisjonen av et hjem kan vi si at det sosialt sett er en familie eller en gruppe mennesker som bor sammen. Hva er dine preferanser på et hjem, sett bort fra de materielle rammene?

- For meg er hjemmet først og fremst et sted jeg finner roen, og et sted jeg kan føle meg trygg. Men når man er freelancer fungerer også hjemmet som arbeidsplass. Det er derfor veldig viktig for meg å få lyset og naturen inn. Dette gjør at rommet forandrer seg gjennom dagen og bidrar til at jeg ikke føler meg innesperret. Sånn sett kan jeg også si at et hjem for meg er et sted å puste og få utviklet meg.

Hvilken sosial dynamikk er i ditt hjem, som både er lik og forskjellig fra ditt eget barndomshjem?

- Jeg vokste opp på et barnerom med utsikt over Oslofjorden. Det var alltid rom for drømmer og jeg lengtet alltid ut og bort, sugen på opplevelser. Som voksen har jeg bodd mange steder i forskjellige byer og land, og jeg finner meg som regel boende høyt oppe. Jeg føler liksom litt at jeg svever over bytakene og det gjør at jeg ikke har sluttet å drømme.

Hvor vidt vil du si at du har en minimalistisk eller asketisk livsstil?

- Jeg lever uten tvil en minimalistisk livsstil. Jeg finner roen i rom som er innredet minimalt. Det kan være påvirket av at jeg som kreativ har hodet fullt nok med kaos av ideer og tanker, og kanskje det er det som gjør at jeg trives best i rene rom.

Jeg er ikke en person som liker å handle, så jeg går ikke i butikker utenom når jeg er nødt til det.

Hvilke bevisste valg tar du i hverdagen basert på dette?

- Jeg handler lite, og når jeg gjør det, handler jeg kvalitet. Dette gjør jeg bevisst, så jeg vet jeg kommer til å være fornøyd, og derfor forhåpentligvis ikke må ut i butikken igjen. Kvalitet kan være dyrt, men da sparer jeg bevisst for å få kjøpt de få tingene jeg virkelig liker. Helt siden jeg var ungdom ønsket jeg meg Georg Jensen og andre designgjenstander til jul. Jeg er fortsatt like glad i de tingene den dag i dag.

IMG_2770.jpg
IMG_2853.jpg
IMG_6077.JPG

KUNSTEN

Fortell litt om initiativet for ditt kunstvirke, hva spiret ideene og motivasjonen din?

- Initiativet bak arbeidene mine er å vekke publikums interesse for industriens realisme og forbrukssyklusen vi er en del av. Mitt første arbeid som har tatt en kunstretning, Mental Mechanism, er min hyllest til prosessen som går inn i å produsere en kvalitetsgjenstand. Jeg håper verkene kan bidra til en mer bærekraftig forbrukeratferd gjennom å inspirere til ettertanke og skape bevissthet for kvalitet. 

Til sist, fortell om hva du drømmer om for din fremtidige livsstil og boform. Hvordan ønsker du å bo, og på hvilken måte tar det sosiale, rekreasjonen og kreativiteten plass i hverdagen og i hjemmet ditt?

- Jeg drømmer om enkle ting. Som å kunne fortsette å jobbe som freelance kunstner og designer. Håper arbeidene mine vil være med å skape interesse og debatt. Jeg drømmer om et studio jeg kan arbeide fra, en hage hvor jeg kan ta morgenkaffen. En rolig livsstil hvor det er en god balanse mellom arbeid og fritid. Jeg drømmer om et hjem fylt av kreativitet, og hvor alle som kommer innom føler seg velkomne. 

3-D.jpg
Instagram-1-low-res1.jpg
6 frames.jpg
 
 
Bakgrunn.jpg