Å planlegge et hjem

Banner2.jpg

Å planlegge et hjem handler om å skape et trygt sted å alltid komme tilbake til, et sted der vi finner rekreasjon, der vi aller mest kan være oss selv, der vi har våre nærmeste relasjoner og der vi kan invitere andre folk til. Et hjem er både nabolaget, gaten og nærbutikken - og aller mest det som er innenfor vår egen inngangsdør, der vi kan lukke verden ute.

 

Et godt hjem inneholder funksjonelle, sosiale og sanselige kvaliteter. Umiddelbart tenker mange at hjemmet er den praktiske boligen, men undersøkelser viser at flere beskriver at hjemmet er hvor vi har våre viktigste relasjoner enn et fysisk sted. Derfor kan vi heller si at hjemmet er et privat sted og et sosialt møtepunkt med våre nærmeste, i gode funskjonelle rammer. 

 

Hverdagsritualene er de øyeblikkene som knytter tid & sted sammen - og skaper mening i livet hjemme. Som brygging av morgenkaffen i stillhet før resten av familien våkner.

12825950_548204148672493_112483971_n_fd62e12a-6e02-4fc7-9549-ff733295543f_1024x1024.jpg

Det funksjonelle hjemmet inneholder fasiliteter for våre mest basale hverdagsritualer der vi sover, steller, kler på oss og spiser. Itillegg kommer funksjoner som dekker andre praktiske behov som oppbevaring og utstyr til aktiviter - ting som hjelper oss å gjøre, oppleve og leve. Ting er så mye mer enn bare gjenstander. Kaffeutstyr, en morter, en yogamatte eller et badekar er ting som skaper mening i livet hjemme.

AlexArk bolig Foto: Anne Bråtveit
Over: AlexArk bolig + prosjekt Refstad Allé Foto: Anne Bråtveit

Over: AlexArk bolig + prosjekt Refstad Allé Foto: Anne Bråtveit

Alexarkbolig.jpg
 

Kjøkkenet er det viktigste rommet og spisebordet er det absolutte møblet som inviterer til en sosial livsstil og er det hverdagslige møtepunktet i alle hjem.
— Thomas Jenkins

Det sosiale hjemmet er møtepunktet, stedet der man naturlig møtes hver dag dersom man bor sammen med noen eller der gjester kommer til. Kjøkkenet står som det mest sentrale møtestedet for samvær, samtale, matlaging, måltid og hobbysysler. Andre områder der vi møtes er stuen, terrassen og entreen - steder der vi er sammen men også kan gjøre ting hver for oss. 

Over: AlexArk bolig + prosjekt Refstad Allé Foto: Anne Bråtveit

Over: AlexArk bolig + prosjekt Refstad Allé Foto: Anne Bråtveit

Det sanselige hjemmet er både de rommene vi kan finne rekreasjon som på soverommet, loftstuen eller badet. Rom der vi kan ha egentid, meditere og hvile. Men de sanselige kvalitene preger også resten av hjemmet - gjennom materialbruk, valg av farger og teksturer gir vi alle rom komfort og velvære. Undersøkelser viser at lukten er den sansen vi assosierer mest med hjemmet og mange av oss mener hjemmet vårt har en egen lukt. Naturlige materialer som avgir mindre kemikalier og har naturlig dunst som tre, mur og skinn bidrar til å skape et sunt inneklima og et sanselig hjem.   


Interiør skaper identitet og det fysiske rommet gir ramme for vårt emosjonelle eller sjelelige rom.
— Cecilie Claussen
 
IMG_4123.JPG