Et åpent hjem

Banner2.jpg
 

Et hjem med åpen løsning og ulike soner.

Denne 2 etasjes leiligheten i Oslo fra 1920-tallet besto opprinnelig av en original etasje med påbygd loft. Leiligheten var oppdelt med kjøkken og stue i separate rom, og ueffektivt gangareal. Når vi fikk oppgaven med innredning av hjemmet til en kommende småbarns familie, var det første grepet å åpne opp og sammenkoble rommene. Endelig kunne gjennomlyset spille fritt mellom kjøkken og stue. Det L-formede rommet har nå naturlig dagslys fra morgen til kveld, og fra vinduer i alle retninger har familien utsyn mot hagen og grønne trær langs gatealléen.


Åpen stue og kjøkken.

Ved sammenslåing av rom oppnår man gjennomlys, luftighet og et mer sosialt hjem. Samtidig blir mulighetene for å være privat, skillet mellom støy og stillhet minimert. For å ivareta steder for egentid selv om man er i samme rom, sørger vi derfor for å dele rommene i soner. Mange og ulike typer soner. Som i dette hjemmet har vi lagt én sone på kjøkkenet ved vinduet der man er litt skjermet fra stuen, en annen rundt frokostbordet med kontakt til kjøkkenbenk og sosial matlaging. I stuen er den mest sosiale sonen med sofagruppe, og tilbaketrukket fra dette er en intim spisebordssalong med sittebenk - både til større middager og kveldsjobbing.

PA090639.jpg

Fra kjøkkenvinduet skinner morgensolen inn. Den lave vinduskarmen bak benkeplaten benyttes til urter og kokebøker.

PA090642.jpg
PA090647.jpg

Sittekrok ved kjøkkenvindu med utsikt til hagen.


Kjøkkenet er organisert i U-form der høyskap er samlet til venstre og på den måten gir god plass til en lang kjøkkenbenk. En sittebenk ved frokostbordet leder inn i stuen og gir mulighet for mange sitteplasser itillegg til å binde sammen disse to sonene.

Kjøkkenet er designet av Alex Ark. Produkter fra IKEA, Studio10 og KollektedBy.

Kjøkkenet er designet av Alex Ark. Produkter fra IKEA, Studio10 og KollektedBy.


Identifisere og sammenføye soner.

Som i de fleste hjem fremhevet familien kjøkkenet som det viktigste rommet - både til hverdag og fest. For å ha mulighet til å romme mange gjester valgte vi å legge stuen, fremfor spisestuen, nærmest kjøkkenet. Sittebenken ved frokostbordet forstetter inn til enden av stuen og sammenføyer disse to sonene. På den måten gir den over 5 meter lange benken mange sitteplasser i glidende overgang fra kjøkkenkrok til sofagruppe - som har hver sin ulike sosiale karakter. Der frokostbordet inviteterer til intime samtaler blant noen få, innbyr stuen til en mer åpen setting som henvender seg både mot piano og den tilbaketrukkede spisestuen. Markering av kjøkkenets overgang til stuen materialiseres med en veggmontert bokreol over den blå benken.

Sittebenk er designet av Alex Ark. Produkter fra IKEA, Studio10, Volver studio og KollektedBy.

Sittebenk er designet av Alex Ark. Produkter fra IKEA, Studio10, Volver studio og KollektedBy.

PA090706.JPG
PA090701.JPG

Et grep for å skape soner i et åpent rom kan blant annet være å møblere i flere retninger - som i dette tilfellet er sofaen henvendt mot kjøkkenet, mens den blå benken fra kjøkkenet inn i stuen henvender seg ut i rommet mot spisestuen og entréen.