Sjelelig rom

Banner2.jpg

INTERVJU | SJELELIG ROM

TEKST: RENATE ALEXANDERSEN 

 

Carina er psykolog og forfatter, og jobber med ledertrening og løsningsfokusert terapi knyttet til stress. Hun har skrevet bestselgerne ”Tenk enkelt” og ”Hverdagpsyk” og vært fast bidragsyter i to sesonger av podcasten Noia.

Minimalisme handler ikke om hvor mange ting du har. Det er ikke en måleenhet du kan sammenligne deg mot andre med, og minimalisme er derfor ikke dømmende.
 
Foto: Hans Jørgen Ro

Foto: Hans Jørgen Ro


Hvor vidt relaterer du deg til minimalisme eller asketisme, både personlig og som fagperson?

- Jeg er selv en minimalist i den forstand at jeg er dypt inspirert av å eie lite, i tillegg til å være over gjennomsnittet opptatt av hvilke stimuli jeg ønsker å ta innover meg i hverdagen. Helt konkret har jeg et begrenset antall antrekk i garderoben min, og er fascinert av hvor lite jeg faktisk trenger. Jeg designer og får sydd opp klærne mine, ett vintersett i kashmir og sommersett i silke hvilket gjør at jeg kun trenger to bukser, to blazere og to buksedrakter gjennom et år. Materialer er viktig da de har en funksjon, og funksjon er helt essensielt – det jeg eier skal ha en nytte.

Foto: Carina Carl

Foto: Carina Carl

Kaffebønnene er alltid kortreist fra en av Oslo sine lokale brennere, og jeg kverner selv med en håndkvern. Det gir en fysisk bevissthet om å være selvforsynt og ikke bruke mer av verdens ressurser enn nødvendig.

Preger dette også en minimalistisk estetikk i hjemmet ditt?

- Jeg er en estetiker, men velger så få ting som mulig slik at det ikke forstyrrer tankene mine. Både på kontoret mitt og hjemme har jeg bevisst ingenting på veggene.

Foto: Carina Carl

Foto: Carina Carl

Mange tenker at minimalisme er en stilretning med moderne formspråk. Jeg tenker at det kan være det, på den måten at stil og livsstil følger hverandre. Samtidig trenger ikke en bevisst minimalistisk tankegang å være begrenset til en typisk stil, som den nordiske enkelheten, men er en bevissthet uavhengig av kulturuttrykk. Hva tenker du?

- Minimalisme handler ikke om hvor mange ting du har. Det er ikke en måleenhet du kan sammenligne deg mot andre med, og minimalisme er derfor ikke dømmende. Det handler om å mentalt rydde bort det som forstyrrer deg for å fokusere på det som virkelig gir verdi, og derfor er dette subjektivt.

Foto: Carina Carl

Foto: Carina Carl

Et godt hjem tenker jeg er et fast sted vi kan komme tilbake til. Et sted vi kan finne trygghet og hvile, en forutsigbar gjentakelse.

I våre prosjekter så jobber vi med å skape gode hjem der vi fokuserer på primærbehovene – som å sove, spise, sosialisere, restituere og pleie. Målet er å skape så gode kvaliteter gjennom utforming og materialbruk, at kundene skal slippe å legge til så mye ekstra for å oppleve livskvalitet og velvære i hjemmet og på den måten unngå det overflødige. Hva er et godt hjem for deg og hvordan tenker du vårt indre sjelelige rom henger sammen med våre ytre fysiske rom?   

- Et godt hjem tenker jeg er et fast sted vi kan komme tilbake til. Et sted vi kan finne trygghet og hvile, en forutsigbar gjentakelse. Samtidig jobber jeg med at mine klienter skal finne et fredelig sted inni seg selv, uavhengig av et fysisk sted. Men et fysisk rom kan hjelpe oss å komme i kontakt med et indre rom. Derfor er det slik at dersom vi ikke finner trygghet i hjemmet, så leter vi gjerne etter andre rom vi kan søke denne tryggheten i. Det kan være naturen eller sakrale rom.

Jeg er en estetiker, men velger så få ting som mulig slik at det ikke forstyrrer tankene mine. Både på kontoret mitt og hjemme har jeg bevisst ingenting på veggene.
Foto: Carina Carl

Foto: Carina Carl

Hva tenker du om de små tingene som vi tar vare på fordi de er tilknyttet minner, gir de opplevelsen av et slags trygt rom?

- Ja, jeg selv har to stener hjemme, fra to steder som betyr mye for meg – henholdsvis over tregrensa i Valdres og stedet der vi har sommerhus. Disse stedene har begge gitt meg berikende naturopplevelser, en dyp ro og verdifulle innsikter. Da jeg tilfeldigvis, begge steder, fant stener som jeg likte, tok jeg de med hjem. Stenene er da to av svært få eiendeler i mitt hjem.

Hva er din hverdagsrutine?

- Jeg står opp mellom 05 og 06 hver morgen og praktiserer yoga og meditasjon som det første jeg gjør. Da tenner jeg levende lys, folder ut yogamatten og nyter stillheten før resten av verden våkner.

Deretter brygger jeg kaffe. Kaffebønnene er alltid kortreist fra en av Oslo sine lokale brennere, og jeg kverner selv med en håndkvern. Det gir en fysisk bevissthet om å være selvforsynt og ikke bruke mer av verdens ressurser enn nødvendig. Matpakke til jobben har jeg ofte laget kvelden før.

Når jeg kommer hjem fra jobb skifter jeg, vasker føtter og ansikt, tenner levende lys, og nyter stillheten før jeg fordyper meg i noe som opptar meg, en god artikkel eller en samtale med en venn.