Cecilie Claussen

Banner2.jpg

INTERVJU | SOSIAL LIVING

TEKST: RENATE ALEXANDERSEN 

 

Cecilie er dama bak Cecilie Claussen interiørarkitekter som jobber med private boliger. Sett bort i fra at hun er detaljorentert til fingerspissene, er det først og fremst kundenes livsstil og hverdagsliv Cecilie er mest opptatt av. Vi har snakket med Cecilie om familieliv og ulike behov for voksne og barn i boligen.  

Interiør skaper identitet og det fysiske rommet gir ramme for vårt emosjonelle eller sjelelige rom.
 

Cecilie er dama bak Cecilie Claussen interiørarkitekter som jobber med private boliger og deler lokaler med Alex Ark i Akersgata 45.

Flere av Cecilies designløsninger har sirkulert i internasjonale designmedier som bla. Bo Bedre, Elle Decoration UK og Vouge Casa Brasil. 

Cecilie profil.jpg

Foto: Niklas Hart

Foto: Niklas Hart

Fortellhva er de mest typiske utfordringene folk kommer med til deg når de skal gjøre om boligen sin?

- De fleste tar kontakt fordi de opplever å ha en ufunksjonell bolig. Kanskje bor de i en eldre leilighet eller hus som ikke passer til dagens livsstil, samtidig har alle noen unike behov og mange opplever nok å måtte gjøre noen endringer, selv i nye boliger. 

Hvordan jobber du for å bli kjent med kundens livsstil å skape et optimale og unike hjem?

- Jeg bruker god tid på å bli kjent med kunden. Jeg vet hvordan jobbhverdagen ser ut og logistikk med familieliv, samtidig treffer jeg de på et veldig personlig plan med tanke på relasjoner innad i familien og ikke minst deres forhold til seg selv. Mitt mål er å skape et hjem som gjør de til bedre mennesker gjennom bedre livskvalitet. Kunden er ikke alltid bevisst dette selv, så det handler mye om psykologi i oppstartsfasen. Når man jobber med privatpersoner kommer man fort inn på personlige temaer, og det er helt grunnleggende av kunden opplever interiørarkitekten som en tillitsperson.

- Vi bruker tid på å definere hvem de er nå og hvem de ønsker å være i fremtiden for å lage et hjem som drar de dit. Uansett om det er en familie, to voksne eller et enkeltmenneske - hjemmet er det mest private og stedet du aller mest kan være deg. Kort sagt - et boligprosjekt endrer ofte som et familieprosjekt!

Foto: Niklas Hart

Foto: Niklas Hart

Interiør skaper identitet og det fysiske rommet gir ramme for vårt emosjonelle eller sjelelige rom.
 

Så, når denne kartleggingen er på plass hvordan går du i gang med det formessige?

- Kartleggingen er helt grunnleggende for å gi interiøret en verdi. Interiør skaper identitet og det fysiske rommet gir ramme for vårt emosjonelle eller sjelelige rom. Hva er viktigst - en designsofa eller mormors gamle klokke? Det endelige designet av et ferdigstilt boligprosjekt består av moderne og praktiske løsninger kombinert med personlige ting som er knyttet til minner, livsstil og personlighet.

Hva er forskjellen på å planlegge for en familie med små barn og en familie med ungdommer?

- Med små barn er det et høyt behov for god logoistikk der boligen fungerer som et maskineri med hard bruk. Der barn søker å oppholde seg i samme rom som foreldre, har ungdom derimot et løsrivingsbehov. Ungdommer trenger privatliv, å kunne ha venner på besøk, på en seriøs måte. De trenger ikke nødvendigvis større plass, men å bli tatt på alvor, få privatliv og at behovene deres blir hørt. Å skape et godt hjem for ungdom handler om noe større enn hjemmets fysiske form, og jeg oppfordrer de voksne til å bruke anledningen til ha en likeverdig samtale med barna om hvilke behov har endringer. Ungdom har godt av å være i et sosialt samspill med de voksne, så kanskje de ikke skal plasseres for seg selv i kjellerstua men ha en egen sone og likevel ha noen naturlige møtepunkter med de voksne - som på kjøkkenet?

Foto: Niklas Hart

Foto: Niklas Hart

Forklar litt om begrepene sosiale og private soner i et hjem.

- Kjøkkenet er absolutt hjerterommet og entréen det mest traffikerte rommet. Her er det oppbevaring, logistikk, stress og mange på én gang, særlig på vei ut om morgenen. Sosiale soner er der familien møtes og forholder seg til hverandre, og der folk utenfor, som venner og naboer, kommer til. Alle må forholde seg til hverandre, det er samvær og kvalitetstid med hverandre. Kjøkkenet er stedet for middager, lekser og brettspill. Likevel kan man gå glipp av mye når alle er i samme rom. Det er viktig å kunne ha en privat samtale med barna, kanskje de vil fortelle noe fra skoledagen som de ikke vil dele med alle andre? Da er halv private soner viktig. Det kan være en kjøkkenkrok, en benk i entreen eller skjermet del i stuen. Både voksne og barn har behov for å trekke seg helt tilbake og være for seg selv. Soverom og bad er de mest private rommene. 

Både voksne og barn har behov for å trekke seg helt tilbake og være for seg selv.
Foto: Niklas Hart

Foto: Niklas Hart

Hvordan ivaretar du med de private ritualene når du designer bad og soverom?

Soverommet er stedet for å sove og elske itillegg til oppbevaring av klær. Her går vi fra det store til det lille bildet hvor sanseinnttykk, fargepsykologi, belysning og møblering spiller en viktig rolle. Hvordan er det du som person henter energi? Kanskje sitte i en vinduspost i vinduskarmen å lese eller bare å kikke på trærne? Hjemmet skal være din trygge havn, der du skal vokse som individ.

Foto: Niklas Hart

Foto: Niklas Hart

Hjemmet skal være din trygge havn, der du skal vokse som individ.